lauantai 22. marraskuuta 2014

Vastauksia, lukiolaisten kysymyksiin, osa II

Tässä jatkoa eiliseen postaukseen:
Miksi valitsit kyseisen alan?
Sara: IT on kaikkialla. Ilman sitä ei oikein nykymaailmassa pärjätä, työllisyysnäkymät ovat erinomaiset ja suuntautuminen mahdollistaa valtavan paljon erilaisia uramahdollisuuksia. Oma pääaineeni kognitiotiede on tosi kiinnostavaa ja poikkitieellistä, sekä sopii tällaiselle pehmonörtille.
Maiju: Olen ihan pienestä lapsesta lähtien ollut kiinnostunut kielistä ja kirjallisuudesta. En oikein pysty kuvittelemaan, että tekisin työtä, joka ei jollain tapaa liittyisi kyseisiin aiheisiin. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan työ kiinnostaa minua erityisesti vaihtelevan työkuvan ja sen ihmisläheisyyden vuoksi. Uskon myös, että äidinkielen opettajille riittää työtä tulevaisuudessakin.
Ovatko opinnot vastanneet odotuksianne? Onko opiskelu ollut mielenkiintoista?
Sara: Jotkut asiat ovat olleet tosi helppoja ja jotkut vastaavasti tosi vaikeita. Opiskeluja aloittaessani en tiennyt oikeastaan yhtään, mihin soppaan olen lusikkaani työntämässä. Etenkin kognitiotiede on niin mielenkiintoista, etten usein edes huomaa käyttäneeni yhtäkkiä viittä tuntia johonkin yhteen asiaan.
Maiju: Itse ajattelin ennen yliopistoon tuloa, että joudun olemaan koko ajan nenä kiinni kirjassa eikä minulla olisi muuta elämää kuin opiskelu. Tämä osoittautui turhaksi ennakkoluuloksi, sillä olen kyllä löytänyt yliopistossa aikaa vapaa-ajalle ja harrastuksille, jopa enemmän kuin lukiossa. Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelu on lisäksi ollut sen verran mielenkiintoista, ettei opiskelu ole missään vaiheessa tuntunut pakkopullalta. Yliopistossa opiskelija voi syventyä haluamiinsa asioihin, mikä tuo lisää motivaatiota opiskeluun.
Onko opiskelu helpompaa/haastavampaa kuin ajattelit?
Olemme molemmat sitä mieltä, että yliopistossa opiskelu on paljon helpompaa, kuin etukäteen oletimme. Kun oma ala tuntuu kiinnostavalta, opiskelu ei aiheuta hampaiden kiristystä tai päänsärkyä ja kurssit on mahdollista päästä läpi hyvillä arvosanoilla. Kukaan ei yliopistossa oleta, että osaat kaiken jo etukäteen.
Mikä on parasta opiskelussa?
Akateeminen vapaus. eli vapaus valita, mitä, miten ja milloin opiskelee, itsensä sivistäminen, kansainväliseen tiedeyhteisöön kuuluminen, opiskelukaverit, rento opiskelijaelämä sekä opiskelija-alennukset. On myös ihanaa, ettei kaikkina aamuina (= suurimpana osana aamuista) tarvitse herätä ennen auringonnousua.
Pääseekö opintojen jälkeen helposti alan töihin?
IT-alalla ja suomen kielen opetuspuolella työllisyysnäkymät ovat hyvät. Töitä voi usein tehdä jo opiskelujen ohessa.
Miten korkeakouluopinnot eroavat lukio-opinnoista?
Vapautta ja vastuuta on enemmän. Siihen, mitä opiskelee ja mihin asioihin haluaa syventyä, voi vaikuttaa enemmän. Yliopistossa jatketaan teorialinjalla, mutta yliopistossa on myös paljon projektiluontoisia opintoja, joissa pääsee toteuttamaan itseään enemmän.
Miten ruokailu tapahtuu korkeakoulussa?
Tämä on hyvin tärkeä kysymys! KELA tarjoaa korkeakouluopiskelijoille ateriatukea, minkä vuoksi lounas opiskelijaravintolassa maksaa opiskelijakortilla noin 2,60 €. Yliopiston kampusalueella on monia hyviä opiskelijaravintoloita, joissa voi käydä päiväsaikaan myös viikonloppuisin syömässä. Ruokailu tapahtuu muuten samalla tavalla kuin lukiossa, mutta lopuksi maksetaan ateria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti