torstai 20. marraskuuta 2014

Marraskuu: opiskelua ja kotona möllöttämistä

Hei taas!

Tajusin juuri, etten ole pitkään aikaan päivitellyt omia kuulumiasiani tänne blogiin. Ei tässä toisaalta ole mitään kovin erikoista ehtinyt tapahtumaankaan. :D Lähinnä olen vaan opiskellut, opiskellut ja opiskellut ja katsonut hömppäsarjoja tv:stä. Kyllähän sitä on tullut kutsuja kaikenlaisiin rientoihin ja hiukan olisi kiinnostanut uusien harrastustenkin aloittaminen, mutta mutta... Ei jotenkin tahdo enää kunto ja into riittää kaikkeen. Nyt viidennen vuoden opiskelijana arvostan eniten sitä, että pääsen kotiin ajoissa syömään ja nukkumaan.

"Koti on siellä, missä tv on."
No, se mummoutumispäivityksistä. Koska olen viime aikoina viihtynyt kirja ja kynä kädessä, niin pyhitän tämän blogipostauksen tämänhetkisille opinnoilleni. Minulla on tosiaan jo viides vuosi menossa, ja yritän suorittaa tämän vuoden aikana mahdollisimman paljon syventäviä opintoja. Syventävät opinnot ovat meillä vapaasti valittavissa eli olen voinut valita syventävät suomen kielen kurssit täysin oman mieleni mukaan. Ehkä sen vuoksi tulevien kurssien joukko näyttää niin kirjavalta: siihen mahtuu sanastontutkimusta, S2-tutkimusprojektikursseja, sosiolingvistikkaa, monta eri diskurssintutkimuskurssia, dialogista ja sosiokulttuurista kielen tutkimusta... Kunnianhimoisena tavoitteena on myös käydä siinä ohessa kolme venäjän kurssia.

Tällä hetkellä minua työllistää eniten sanastontutkimus. Teen ensinnäkin eräällä kurssilla pientutkimusta siitä, kuinka sanaston monipuolisuus kehittyy yläaste- ja lukioikäisillä S2-oppijoilla. Täytyy sanoa, että tunnen olevani tässä hyvin vieraalla maaperällä, sillä iso osa tutkimustyöstä on kulunut Exceliin naputtelun ja prosenttilukujen laskemisen parissa. Alla oleva kuva havainnollistaa, mistä oikein on kysymys. Tämän projektikurssin lisäksi suoritan myös itseopiskeluna sanaston ja fraseologian kurssin. Tiedossa 400 sivun kirjallisuuskatsaus ja 15 sivun essee, joten pitäisi pikku hiljaa aktivoitua tämänkin asian suhteen.



Kaiken tämän Excel-työskentelyn ja lukemisen vastapainoksi minulla on onneksi myös Kulttuuria kielenopetukseen -kurssi, joka on varmasti yksi mielenkiintoisimmista kielen kursseista yliopistossa. Kurssilla on tarkoituksena pohtia, miten musiikkia, sarjakuvia, elokuvia, pelejä yms. voi hyödyntää opetuskäytössä, ja suunnitella lopuksi kurssin teemaan sopiva opetuskokonaisuus. Tähän mennessä olemme kurssin luennoilla muun muassa tehneet musatietovisoja, lukeneet sarjakuvia ja katsoneet venäläisiä tv-mainoksia, eli kovin ryppyotsaista hommaa tämä kielten opiskelu ei ole. Lopputyön aihe on allekirjoittaneelta vielä vähän hukassa, mutta voi olla, että päädyn hakemaan inspiraatiota tästä:



Ehkä kiinnostavinta tänä syksynä on kuitenkin ollut venäjän opiskelu, jonka aloitin uudelleen parin vuoden tauon jälkeen. Jotenkin ihanaa opiskella pitkästä aikaa uutta kieltä, joka vääntää kielen solmulle ja saa aivot raksuttamaan tuplatempolla. Jos joku päivä opin täydellisesti venäjän takavokaalin ja s-äänteet, niin se ois oikein harashoo! Russian Today -sivustolta löytyy muuten uutinen (26.10.2014) siitä, kuinka kielten opiskelu vaikuttaa aivoihin samalla tavalla kuin suklaa ja seksi. Tälle mun venäjäintoilulle näyttäisi siis löytyvän hyvin luonnollinen syy...

Uusin löytöni tänä syksynä: venäjänkieliset versiot t.A.T.u.:n biiseistä.
Vielä noin kuukausi opintoja jäljellä, ja sitten alkaa joululoma. Pitäisi sitä ennen miettiä vielä jotain gradun aihettakin, ettei pää löisi ihan tyhjää kevään graduseminaarissa. Isosta G:stä sitten lisää juttua myöhemmin, kun olen asian suhteen vähän viisaampi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti