tiistai 14. lokakuuta 2014

Blogihaaste: Näitä ilman en selviäisi opiskelija-arjesta

Opiskelijalähettiläs Sara haastoi minut ja muut lähettiläät kertomaan viisi asiaa, joita ilman en selviäisi tavallisesta opiskelupäivästä. Valinta on vaikea, mutta tällaisen listan sain aikaiseksi:

1. Aikataulut

Mitä pidemmälle yliopisto-opintoni ovat edenneet, sitä itsenäisemmäksi opiskeluni on muuttunut. Sen vuoksi kalenterini näyttäisi petollisen tyhjältä, ellen laatisi itselleni viikottain jonkinasteista aikataulua ja työjärjestystä. Kokeilin eräänä opiskeluvuotena aikataulutonta elämää, eikä se johtanut kovin hyviin lopputuloksiin: suurin osa ajastani kului netissä surffailuun ja harrastamiseen, mikä kostautui myöhemmin hermoja raastavana stressinä ja deadlinea edeltävinä unettomina öinä. Ei näin.

2. Netti ja tietokone

Surullista ehkä mutta totta: harvassa ovat ne päivät, jolloin en roikkuisi useampaa tuntia putkeen tietokoneen äärellä. Tietokoneesta vieroittautuminen on yliopistossa kohtuullisen hankalaa, sillä useimmat kurssimateriaalit löytyvät netin puolelta ja lukuisten kirjoitustehtävien vuoksi myös Word on kovassa käytössä päivittäin. Täytyy toisaalta myöntää, että melko usein harhaudun etsimään opiskeluinspiraatiota myös Facebookin ja Youtuben puolelta...

3. Liikunta

Liikunta on ehdoton osa arkeani, sillä ilman sitä muuttuisin kiukuttelevaksi ameeba-aivoksi. Kokemus on osoittanut, että tentteihin lukeminen ja esseen kirjoittaminenkin sujuu helpommin, kun pitää pienen happihyppelyn tai jumppatuokion ennen lukuhetkeä. Jyväskylän yliopistossa on onneksi sen verran kattava kuntosali- ja ryhmäliikuntatarjonta, että innostus liikuntaan on ollut helppo löytää. (Lisätietoja liikuntamahdollisuuksista löytyy korkeakoululiikunnan nettisivuilta tai FB-ryhmästä.) Jos taas joinain päivinä hikiliikunta ei maistu, saatan suunnata kaupungille ikkunashoppailemaan tai tehdä pienen kävelylenkin Laajavuoren ulkoilualueella.

Tästä Liikuntarakennuksen ala-aulasta pääsee niin ryhmäliikuntatunneille
kuin kuntosalille. Tilasta saisi vieä totuudenmukaisemman kuvan, jos siihen
lisäisi joukon pingistä pelaavia liikunnanopiskelijoita...

4. Reppu

Yliopiston kampuksella näkee toisinaan tyylikkäitä opiskelijanuoria, joiden vaatteet sopisivat hyvin muotilehtien editorial-kuvauksiin ja jotka ovat valinneet kaikki asusteensa, laukkuja ja koruja myöten, kokonaistyyliin sopiviksi. Itse en ole tällainen opiskelija. Kuljen nykyään lähes joka paikkaan vanhat kirpparivaatteet päällä ja selässä pinkki reppu, jossa säilytän kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta, kuten esimerkiksi liikuntavaatteita, kirjoja ja ”kaunistautumisvälineitä” (= harjaa). En jaksa koskaan käydä keskellä päivää kotona, joten lähtiessäni luennolle varaudun myös kaikkiin mahdollisiin iltamenoihin. Pyrkimys tehokkaaseen ajankäyttöön on kuitenkin vienyt minulta kaiken toivon siitä, että voisin koskaan kulkea kampusalueella tyylikkään ja edustavan näköisenä.

5. Ilo

Vaikka stressi ja murehtiminen ovat luonnollinen osa (opiskelijankin) elämää, mielestäni jokaiseen arkipäivään pitäisi silti kuulua jotain iloa – tuli se ilo sitten keskustelusta kurssikavereiden kanssa, hyvästä kurssisuorituksesta tai luennoitsijan käyttämistä meemeistä. Olen itse aikoinaan ollut kohtuullisen kova murehtija, mutta pikku hiljaa olen oppinut näkemään asioiden aurinkoisen puolen ja nauttimaan myös pienistä ”epäonnistumisista”. Nykyään lähes jokaisesta päivästä jää sen verran hyvä fiilis, että menen aina iltaisin hymy huulillani nukkumaan.

Köyhän on pakko repiä ilo irti pienistä asioista, kuten
esimerkiksi internetmeemeistä. Tämä meemi on poimittu 
tutustumassa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti