tiistai 4. maaliskuuta 2014

Se on täällä. Yhteishaku.

Blogi on ollut jo muutaman päivän pystyssä, mutta vasta nyt tulee ensimmäinen päivitys. Ohhoh. Täytyy vedota vanhaan sananlaskuun: ”Ei tässä jäniksen selässä olla.”

Tänään on kuitenkin oikein hyvä päivä aloittaa blogin kirjoittelu, sillä maaliskuu on edennyt jo neljänteen päivään ja sehän tarkoittaa, että
a) opintotuki tulee (Jee!)
b) kevätpäiväntasaukseen (= viralliseen kevääseen) on enää 16 päivää aikaa
c) ja, kaikkein tärkeimpänä, korkeakoulujen kevään yhteishaku jatkuu jo toista päivää.

Jos siis olet lukio-opintojasi lopetteleva abi tai harkitset alan vaihtoa, nyt on hyvä aika tutustua yliopistojen koulutustarjontaan ja eri oppiaineiden kuvauksiin. Jyväskylän yliopiston osalta homma hoituu osoitteissa: https://www.jyu.fi/hae ja http://issuu.com/universityofjyvaskyla/docs/jy_hakijan_opas_2014_b. Osoitteista löydät tietoa muun muassa siitä, mitä eri aineita Jyväskylän yliopistossa voi opiskella, kuinka monta hakijaa niissä hyväksytään opiskelijaksi nyt keväällä ja millä perusteella valinnat tehdään. 

Vaikka eri koulutusaloihin tutustumiseen ja valintojen tekemiseen onkin vielä lähes kuukausi aikaa (1.4. asti), suosittelen aloittamaan hakuoppaisiin tutustumisen nyt eikä vasta viimeisten päivien aikana. Kokemuksesta tiedän, että ylioppilaskirjoituksiin lukemisen ja muiden kiireiden keskellä yhteishaku saattaa helposti unohtua – ja sitten ihmetellään haun viimeisenä päivänä, että mitäs alaa sitä olikaan tarkoitus opiskella ja mitä tietoa yhteishakulomaketta varten pitää selvittää...

Muistathan, että me Jyväskylän yliopiston opiskelijalähettiläät olemme aina valmiita auttamaan kaikissa yliopisto-opiskeluun ja erityisesti Jyväskylän yliopistoon liittyvissä kysymyksissä. Voit kysyä meiltä neuvoa esimerkiksi blogin kautta, FB:ssä tai sähköpostiviestillä. Uuden koulutuspaikan hakijalla on myös mahdollisuus "varjostaa" opiskelijalähettilästä eli seurata päivän ajan, mitä kaikkea tehtävää ja nähtävää opiskelijalähettilään arkeen mahtuu ja millainen meno on yliopiston kampusalueella. Ainakin itse olisin nuorena maalaislukion abina kaivannut varjostustoimintaa, sillä ennen Jyväskylään muuttoa lähin kosketukseni yliopistoon olivat tv-sarjojen kaapuasuiset brittiakateemikot ja jenkkisarjoissa sekoilevat collegenuoret.

Jotta et siis olisi aivan hukassa yhteishaun viimeisenä päivänä, muista tutustua yliopistojen hakuoppaisiin ja kysy rohkeasti apua ja vinkkejä meiltä opiskelijalähettiläiltä. Mikäli kielitieteet ja kielten opettaminen ovat erityisen lähellä sydäntäsi, suosittelen jatkossa seuraamaan blogiani. Aion vielä myöhemmin kertoa, kuinka oikein päädyin opiskelemaan äidinkielen ja kirjallisuuden opettajaksi ja mitä eri aineita Jyväskylän yliopiston humanistisessa tiedekunnassa voi opiskella. Tänä keväänä pääset myös blogini kautta tutustumaan tarkemmin aineenopettajan opettajaopintoihin ja suomi toisena kielenä -opetusharjoitteluun.

Mutta tällä hetkellä pidä mielessä seuraava teksti:


(Kuva osoitteesta: www.jyu.fi)

2 kommenttia:

  1. Heippa!

    Olisin itse hyvin kiinnostunut äidinkielen opettajan opinnoista, ja aionkin tuota haavetta kuunnella hakulomaketta täytellessäni. Tarkoituksenani olisi hakea opeopintoihin sekä suomen kielen että kirjallisuuden kautta, mutta vielä lisäksi suomen kieleen ja kirjallisuuteen. Onhan tämä varmasti mahdollista? :D Kokeet ovat samoina päivinä, mutta olettaisin, että esim. suomen kielen koe on sama sekä opekoulutukseen että suomen kieleen. Kai siellä yliopistolla jotenkin huomataan, että haluan hakea molempiin paikkoihin?

    Toivottavasti tämä oli oikea paikka kysyä! :)

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Tämä on juuri oikea paikka kysyä neuvoja! Veikkaan, että melko moni suomen kielen ja kirjallisuuden opinnoista kiinnostunut pähkäilee samojen kysymysten kanssa.

    Voit hyvinkin hakea kaikkiin noihin kohteisiin, mutta sinun on merkittävä ne erillisinä kohtinaan hakulomakkeeseen. Jos siis esim. haet suomen kielen puolelta sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajakoulutukseen että "yleiselle" puolelle, täytät niiden molempien koulutusohjelmien tiedot hakupapereihin. Jos sinut hyväksytään kaikkiin kohteisiin, siirryt automaattisesti siihen koulutukseen, jonka olet laittanut hakutoiveissasi ykköseksi. Kannattaa siis miettiä nyt hakuvaiheessa tarkkaan, haluatko pääaineeksesi kirjallisuuden vai suomen kielen, sillä myöhemmin pääaineen vaihto ei onnistu pelkällä puhelinsoitolla tiedekuntaan. (Kokemusta on!)

    Kerron blogissani myöhemmin vielä tarkemmin, miten pääaineen valinta vaikuttaa opintoihin äidinkielen ja kirjallisuuden opettajakoulutuksessa. Sen verran voin paljastaa etukäteen, että pääaineen valinta vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisiin asioihin äikän opiskelijat syventyvät opintojen loppuvaiheessa (maisteriopinnoissa) ja isoimmissa opinnäytetöissään (esim. gradussa).

    Olet oikeassa tuon koejärjestelyn suhteen, sillä suomen kielen koe on tosiaankin sama sekä opelinjalaisille että ei-opelinjalaisille. (Sama homma myös kirjallisuuden puolella.) Kun itse hain opettajapuolelle, opettajalinjalaisten piti suomen kielen kokeessa lisäksi vastata yhteen ylimääräiseen kirjallisuuden kysymykseen ja kirjallisuuden kokeessa yhteen suomen kielen kysymykseen. Lisäksi opettajapuolen hakijat osallistuvat soveltuvuuskokeeseen, johon ainakin omana hakuvuonnani sisältyi sekä yksilö- että ryhmähaastattelu. Kyselen vielä tällä viikolla amanuensseilta, etenevätkö pääsykokeet samaan tapaan tänäkin vuonna.

    Toivottavasti näistä vastauksista oli apua! :) Julkaisen vielä tällä viikolla blogiin muistelua siitä, millainen oma hakukokemukseni oli. Siitä saat ehkä vielä lisävinkkeliä siihen, mitä esimerkiksi suomen kielen ja kirjallisuuden pääsykokeet pitävät sisällään.

    VastaaPoista